Blog Large Image
18953
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-18953,page-child,parent-pageid-1815,stockholm-core-1.0.1,select-theme-ver-5.3,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.0,vc_responsive

De Franse Salon en de Italiaanse Salotto

Foto: www.cubra.nl/PM/Gresset_Groepsportret.htm

In de 17e en 18e eeuw worden er in Frankrijk diverse literaire salons opgezet naar het voorbeeld van de Italiaanse hofcultuur. In deze salons (Salon in het Frans, Salotto in het Italiaans) komen schrijvers, filosofen en kunstenaars samen om te discussiëren over hun werk en te luisteren naar voordrachten, poëzie en muziek.
De gastvrouwen die deze salons organiseren worden Salonnières in het Frans en Salottiere in het Italiaans genoemd. Het zijn vrouwen uit de hogere bourgeoisie en aristocratie die culturele activiteiten organiseren, niet exclusief voor de adel aan het hof maar juist toegankelijker voor een breder publiek dat bestaat uit mannen èn vrouwen.

Klik hier voor het gehele artikel.

Zoektocht naar Isolina in Verona

Een zoektocht naar de sporen van Isolina in Verona

In navolging van de roman Isolina (1980) van Dacia Maraini

Per la versione in italiano clicca qui

Wat ik zo heerlijk vind aan Verona zijn de twee gezichten die de stad kent. Die mooie harmonie tussen cultuur en geschiedenis aan de ene kant en modern en trendy aan de andere. Zo zijn in de afgelopen jaren, dankzij creatieve ondernemers, diverse innovatieve designwinkeltjes opgestart. Laat je eens inspireren door Fil good in via Amatore Sciesa 3c bijvoorbeeld, dat erg mooie leren tassen verkoopt, of door The Yellow Peg in via Gaetano Trezza 14a, dat een op vintagestijl gebaseerde kledinglijn aanbiedt onder het motto: sew your style, wear your dreams!
De nieuwste Italiaanse receptenboeken tik je op de kop bij Soufflé in Corso Cavour 15, dat ook bijzonder aardewerk verkoopt in mediterrane pasteltinten, terwijl je de meest recente Italiaanse romans vindt in de uitgebreide boekhandels van Feltrinelli in Via quattro Spade 2, of Mondadori in Corso Sant’Anastasia 7. Wie zin heeft om zijn smaakpapillen te laten verwennen begeeft zich naar het Art & Chocolate Gallery Café in Vicolo Cavalletto 16 en voor een mooie fles wijn kun je je laten adviseren in de Vivavino wineshop in Via Guglielmo Oberdan 18.

Op zwoele zomeravonden kun je in de Arena di Verona luisteren naar je favoriete opera in de open lucht. Het programma begint meestal rond de laatste week van juni en biedt in het zomerseizoen 2018 de opera’s: Aïda, Carmen en Il Barbiere di Siviglia. Naast plezier voor operaliefhebbers stond er op 8 september 2018 ook een optreden van Andrea Bocelli op het programma.

 

In het centrum van Verona worden de mooie lanen verbonden door verschillende bruggen die een fantastisch uitzicht bieden. Niet alleen op de rivier de Adige, die door de hele stad stroomt, maar ook op de oevers die omgeven zijn door okerkleurige huizen en groene cipressen. Rond het Castelvecchio, de Piazza delle Erbe en de Torre dei Lamberti proef je de nostalgische sfeer, die hier als een sluier over de stad hangt. Laat je eens toezingen door jouw geliefde onder het bekende balkon van la Casa di Giulietta, waarvan men gelooft dat het het ouderlijk huis is geweest van Julia Cappelletti, de geliefde van Romeo Montecchi, of schrijf je naam op de muren als teken van eeuwige liefde.
Iedereen kent de Romeo en Julia tragedie, maar niet iedereen weet dat er zich in Verona ook een ander een liefdesverhaal heeft afgespeeld in 1900, dat alle kranten heeft gehaald en de stad op zijn kop heeft gezet. Over dat bijzondere verhaal en de gevolgen daarvan heeft de Italiaanse schrijfster Dacia Maraini een krachtige roman geschreven: Isolina (1980).

READ MORE

Recensione: Occhi di marrone (2018) di Iacopo Maccioni

Per la versione italiana: leggi in fondo alla pagina

 

Beste lezers en lezeressen van mijn blog over de Italiaanse cultuur, buongiorno!

 

Door het schrijven van mijn scriptie zijn er enige maanden voorbijgegaan zonder dat ik nieuwe berichten gepubliceerd heb op deze site. Nu de thesis succesvol is afgerond, heb ik weer onbeperkt de tijd om mooie verhalen, overdenkingen en tips over Italië met jullie te delen. Daarnaast ga ik hier vanaf nu ook boeken van Italiaanse auteurs recenseren. Ik zal deze recensies zowel in het Nederlands als in het Italiaans schrijven, om de tekst op die manier ook toegankelijk te maken voor mijn Italiaanse volgers. Alle bibliografische gegevens van de roman alsmede de bestelprocedure staan aan het eind van de tekst vermeld.

Vandaag gaan we van start met de nieuwste aangrijpende roman van Iacopo Maccioni
over vriendschap en liefde gedurende de Tweede Wereldoorlog in de historische context van het concentratiekamp Theresienstadt:

 

Occhi di marrone (2018)

Tsvi, Dora, haar vader Otto en Zeev, vier levens die elkaar kruisen in een door God verlaten oord, het concentratiekamp van Terezín, ook bekend onder de door de Duitsers gegeven naam Theresienstadt. De inwoners moeten zien te overleven onder inhumane omstandigheden.
In de hoop in leven te blijven, werken de gevangenen gedwongen mee aan een promotiefilm over deze door de Führer aan de Joden geschonken stad, die het kamp weergeeft als een vakantieparadijs. Anderen nemen als musicus in het orkest of als zanger in het koor deel aan de muzikale uitvoering van het Requiem van Verdi, voor het officiële bezoek van enkele hooggeplaatste nazi’s en een delegatie van het Internationale Rode Kruis. In contrast met deze illusie wordt ondertussen dagelijks de lijst met de namen van de mannen, vrouwen en kinderen die op transport gaan naar Auschwitz groter.

In deze omstandigheden maken we kennis met Tsvi, die een ontluikende liefde koestert voor Dvora en met haar vader Otto die de realiteit verwart en denkt in een vakantieoord te zijn, omdat hij niet kan bevatten waar hij is aangekomen. Wanhopig zoekt Tsvi de mooie kastanjebruine ogen (occhi di marrone) van Dvora in de rij mensen die verslagen afgevoerd wordt naar een van de laatste transporten en begrijpen we hoe Tsvi zelf als door een wonder, uit een zelfde rij gered is door een militair, toen hij met zijn ouders klaar stond om in te stappen in een van de treinen. Vanaf dat moment lijkt het als of hij niet meer bestaat omdat hij op geen enkele lijst meer voorkomt.

 

 

Met zijn roman memoreert Iacopo Maccioni de talloze slachtoffers van de Shoah. Hij verwoordt op een aangrijpende manier de emoties van angst en wanhoop van zijn personages maar vooral ook hun heldenmoed en medemenselijkheid die blijkt uit hun daden. Heroïsche daden die, zoals hij het zelf verwoordt: “het mogelijk maken voor ons om te blijven geloven in de menselijkheid zelf in momenten van vertwijfeling ”.

De schrijfstijl van Maccioni heeft bijna iets autobiografisch, alsof hij er zelf bij is en vertelt wat hij ziet. Met deze boeiende geëngageerde roman over de Shoah appelleert de auteur mede aan ons moreel besef om het racisme, dat ook in onze tijd op de loer ligt te bestrijden.

 

Informatie over de auteur:

 

Ik ontmoette Iacopo Maccioni, auteur van Occhi di marrone, voor het eerst in 2015 toen ik voor een vertaalopdracht in Lucignano in de provincie Arezzo, voor een Italiaans-Nederlands congres over inclusie in het onderwijs.
Op de omslag van zijn boek Occhi di marrone (2018), wordt Iacopo Maccioni door Davide Franchi beschreven als een man die houdt van muziek en van reizen, maar vooral als iemand die graag mensen ontmoet en geïnteresseerd is hun verhalen. Als vroegere leerkracht en schoolhoofd heeft hij met veel passie bijgedragen aan het onderwijs in deze regio. Maccioni heeft onderwijscongressen georganiseerd en diverse artikelen gepubliceerd op onderwijs- en opvoedkundig gebied. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de realisatie van Aspettando il maestro (2012), een film van de regisseur Rachid Benhadj over het familieleven van vijf leerlingen van een school in San Savino die samen in een schoolband spelen. Andere werken van de auteur zijn: Onirismi (Europea Edizioni, 2013), uitgekozen voor de Primo Premio di Letteratura Città di Como in 2014 en finalist in 2017, van de Premio Letterario Nazionale Giovane Holden, voor de sectie uitgegeven werken, Ti racconto una storia (Albatrello, 2016) en nu Occhi di marrone (Giovane Holden Edizioni, 2018) waarvoor hij de Premio Nazionale Giovane Holden heeft gewonnen voor de sectie niet uitgegeven werken.

 

Bibliografische gegevens:

Titel: Occhi di marrone
Auteur: Iacopo Maccioni
Omslag: Davide Franchi en Voorwoord van Jack Arbib
Uitgever: Giovane Holden Edizioni Sas – Viareggio (LU)
Jaar: 2018 ISBN: 978-88-3292-127-4
Bestellen via: Giovane Holden Edizioni/ e-mail: holden (at) giovaneholden (punt) it
In Nederland als E-book via: Bol.com

 

Versione italiana

 

Cari lettori e care lettrici del mio blog sulla cultura italiana, buongiorno!

 

Sono passati alcuni mesi senza pubblicazioni da parte mia su questo sito, perché ho scritto la mia tesi di Laurea. Conclusa la tesi con esito positivo, dispongo di tempo indeterminato per condividere con voi delle belle storie, delle riflessioni e dei consigli sull’Italia. Inoltre recensirò qui, d’ora in avanti, anche dei romanzi di autori italiani.
Scriverò quelle recensioni in olandese e in italiano, per rendere il testo anche accessibile ai miei seguaci italiani. Tutti i dati bibliografici del romanzo e dell’ordinazione si trovano alla fine del testo.

 

Iniziamo oggi col nuovo romanzo toccante di Iacopo Maccioni sull’amicizia e sull’amore nella Seconda Guerra Mondiale nel contesto storico del campo di concentramento di Theresienstadt:

 

Occhi di marrone (2018)

Tsvi, Dora, suo padre Otto e Zeev, quattro vite che s’incrociano in un posto dimenticato da Dio: il campo di concentramento di Terezìn, noto anche come Theresienstadt. I prigionieri devono sopravvivere in uno stato disumano. Nella speranza di restare in vita sono anche obbligati a interpretare e realizzare un film propagandistico sulla città regalata dal Führer agli ebrei. Qui il campo è presentato come un paradiso, un luogo ameno di vacanza. Un gruppo numeroso di musicisti e cantanti partecipano alla realizzazione del Requiem di Verdi che sarà eseguito in occasione della visita di alcuni gerarchi nazisti e della Croce Rossa Internazionale. Intanto, a contrasto con quell’illusione, la lista con i nomi degli uomini, delle donne e dei bambini che partono con i convogli per Auschwitz, cresce ogni giorno.
In queste circostanze, facciamo conoscenza con Tsvi, che nutre un amore nascente per Dvora, e con suo padre Otto, il quale, incapace di gestire la realtà e confuso, pensa di essere arrivato in una residenza di vacanza. Disperato Tsvi cerca gli occhi di marrone, della castagna più bella, di Dvora, nelle persone in fila, in attesa di salire in uno degli ultimi convogli. Tsvi, tempo prima, era stato miracolosamente salvato da un militare mentre, in una fila simile, era in attesa di salire sul treno con i suoi genitori. Da quel momento è come non esistesse più perché non inserito più su nessun elenco.

 

 

Nel suo romanzo Iacopo Maccioni ricorda tutte le vittime della Shoah. Impressionante come, in modo commovente, esprima i sentimenti di paura e di disperazione dei suoi personaggi, e, soprattutto, come riveli l’umanità di essi attraverso i loro atti di eroismo. Atti che, come scrive l’autore: “ci consentono di poter continuare a credere nell’umanità anche in momenti in cui il dubbio sembra prevalere”.
La scrittura di Maccioni sembra quasi autobiografica, appare come se lui fosse parte della storia e raccontasse quello che vede. Con questo romanzo sulla Shoah, lo scrittore fa appello, inoltre, al nostro senso morale per combattere il razzismo che, anche nei nostri tempi, si presenta come rischio possibile.

 

Informazioni sull’autore:

 

Ho incontrato Iacopo Maccioni, autore di Occhi di marrone, per la prima volta nel 2015 quando sono stata a Lucignano, nella provincia di Arezzo, come traduttrice in un convegno Italiano-Olandese sull’inclusione scolastica.
Sulla copertina del libro, Maccioni è descritto come una persona che ama la musica e viaggiare, ma soprattutto come persona interessata alle storie. E come, da insegnante e dirigente scolastico, abbia contribuito, con molta passione, all’educazione scolastica nella sua regione. Maccioni ha organizzato congressi sull’insegnamento e scritto vari articoli sulla scuola e sull’educazione. Inoltre, l’autore ha collaborato alla realizzazione del film Aspettando il maestro (2012) del regista Rachid Benhadj sulla vita di cinque alunni di una scuola di Monte San Savino che fanno parte di una banda musicale. Altre opere di Iacopo Maccioni sono: Onirismi (Europea Edizioni, 2013) selezionato al Primo Premio di Letteratura Città di Como nel 2014 e finalista, nel 2017, al Premio Letterario Nazionale Giovane Holden, nella sezione opere edite, Ti racconto una storia (Albatrello, 2016) e ora Occhi di marrone (Giovane Holden Edizioni, 2018), con il quale ha vinto il Premio Nazionale Giovane Holden, nella sezione opere inedite.

 

Dati bibliografici:

Titolo: Occhi di marrone
Autore: Iacopo Maccioni
Copertina: Davide Franchi e Prefazione di Jack Arbib
Casa editrice: Giovane Holden Edizioni Sas – Viareggio (LU)
Anno: 2018 ISBN: 978-88-3292-127-4
Per ordini: Giovane Holden Edizioni  e-mail: holden (at) giovaneholden (punto) it

Un linguaggio diverso è una diversa visione della vita. Federico Fellini (1920-1993)

Vrij vertaald betekent dit: “elke taal heeft haar eigen blik op het leven”.

Wat Fellini met zijn uitspraak aangeeft, is de verwevenheid die elke taal heeft met de cultuur van het land waar deze wordt gesproken.

De Italiaanse Culturele Salon streeft naar die zelfde verbinding, ik integreer culturele onderwerpen in de taallessen, wat deze boeiend en levendig maakt, waardoor je onbewust veel over de gebruiken en tradities van Italië leert.

Op mijn webpagina vertel ik over allerlei Italiaanse zaken; soms over de geschiedenis en over de Italiaanse kunst, dan weer over typische regionale producten of over fijne hotels in de mooiste streken van het land.

Echter….de laatste tijd heb ik geen nieuwe informatie meer op mijn Blog kunnen zetten, want naast het voorbereiden van de Italiaanse taallessen en het lesgeven, wat ik met veel enthousiasme doe, moet ik nu diverse papers gaan schrijven voor mijn Master vak over Italiaanse literatuur. Daarvoor zijn er deadlines en tentamens die gehaald moeten worden, dus ik ga tijdelijk even offline…., maar via de facebook pagina kun je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes van de Italiaanse Culturele Salon.

Ondertussen doe ik weer veel inspiratie op voor het maken van nieuwe artikelen over Italiaanse literatuur voor op de site, die gevorderde volgers van mijn website hopelijk gaan aanmoedigen om ook eens een Italiaanse roman te gaan lezen in de doeltaal.

Kijk daarvoor ook eens bij boekhandel Bonardi van Marina Warners in Amsterdam. Zij gaan eind maart 2017, na 40 jaar, sluiten. Jammer ik kwam er graag.

Tot die datum is er nog de mogelijkheid om leuke Italiaanse boeken te kopen.

Cari amici, “Alla prossima!”