Buon Ferragosto!
23788
post-template-default,single,single-post,postid-23788,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Buon Ferragosto!

BUON FERRAGOSTO!

 

 

Op 15 augustus wordt in heel Italië weer het feest van “Ferragosto” gevierd, maar wat weten wij eigenlijk van deze “vecchia tradizione”, deze oude traditie?

 

Het feest van “Ferragosto” kent een oude geschiedenis. In de Romeinse tijd werden, wanneer het werk op het land was gedaan, al landbouwfeesten gevierd, ter ere van Consus, de God van de oogst en beschermer van het graan. Het woord “Ferragosto” is afgeleid van “feriae Augūsti” in het Latijn, dat “rustdag van Augustus” betekent, naar de Romeinse keizer Augustus, die wilde dat oogstfeesten ook gevierd werden om zijn naam te eren. Daarnaast verwijst het naar “ferie d’agosto”, de vrije tijd in de maand augustus.

 

In de rooms-katholieke traditie wordt het Hoogfeest van “l’Assunzione della Vergine”, “Maria-Tenhemelopneming” gevierd. Op deze, zeker in katholiek Italië, belangrijke feestdag, worden Mariabeelden in processie rondgedragen om haar te eren. Deze processiesoptochten, vaak verlicht door fakkeldragers, waarbij een beeld van de Heilige Maagd Maria op de schouders van mannen door nauwe straatjes van Italiaanse dorpjes en steden, wordt vervoerd, trekken veel belangstelling van Italianen zelf en van toeristen.

 

Op de foto rechts zie je niet Maria, maar Santa Maria Maddalena, een marmeren altaarstuk, in de gelijknamige kerk op de Piazza del Popolo, in Bordighera Alta. De “Maddalena in Gloria” (1714-1717), is een beeldhouwwerk van Domenico Parodi, een leerling van Bernini. Het drukt het opgenomen worden in het hemelse rijk van Maria Maddalena uit. Zij heeft open armen, is in vervoering en door engeltjes omringd.

 

Ferragosto, is voor zo goed als alle Italianen een heerlijke vrije dag. De winkels zijn gesloten, en er is bijna geen openbaar vervoer. Op de piazza’s en in de straten wenst men elkaar een vrolijk: “Buon Ferragosto”. Veel mensen maken een tochtje, “fare una scampagnata”, noemen zij dat. Die vaak zeer warme Augustusmaand is dan ook bij uitstek een periode waarin veel mensen de stad ontvluchten, om lekker uit te waaien aan zee, of wandeltochten in de natuur te maken.

Bij Italianen en feest hoort natuurlijk ook lekker eten! Diverse restaurants organiseren een feestelijke “grigliata di Ferragosto”, een mixed grill van vlees, vis, en groenten, waar familie en vrienden met elkaar van kunnen komen genieten.

Ook worden er “sfilate di cavalli” gehouden, optochten met paarden versierd met kleurige doeken, ruiters die kostuums dragen en tamboerijnmuziek.

In de avond zijn er diverse “fuochi d’artificio”, vuurwerkshows, die de Italiaanse nacht kleuren met groen, wit en rood.

Om hier in Nederland ook wat van de stemming van “Ferragosto” te proeven is de vrolijke film “Pranzo di Ferragosto”, van regisseur Gianni Di Gregorio, een echte klassieker.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=OA2LUWtyQqM

Foto Santa Maria Maddalena PW© 2022

Tekst Louise Helsloot MA – De Italiaanse Culturele Salon © 2022