Louise’s Liguria tip 1: Dolcedo piccolo borgo medievale
22540
post-template-default,single,single-post,postid-22540,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Louise’s Liguria tip 1: Dolcedo piccolo borgo medievale

Verscholen in het groen van de olijfbomen in de Valle del Prino ligt ca. 10 km vanaf Imperia het middeleeuwse plaatsje  Dolcedo. Door het centrum heen stroomt de Prino die het dorp in twee gedeelten verdeelt welke door vijf bruggen met elkaar zijn verbonden.

Loop eens over de mooie karakteristieke boogbrug de Ponte dei Cavalieri di Malta, de brug van de Maltezer ridders, die gebouwd werd in 1292 en waarvan het jaartal nog staat ingegraveerd in de rechter stenen wal.

Verwonder je over de bijzondere hoge bouw van de pastel gekleurde huizen terwijl je onder de bogen door wandelt langs de bergstroom. De overdekte dakterrassen van deze huizen werden in vroeger tijden gebruikt voor het drogen van fruit en paddenstoelen.

 

Je proeft hier nog echt de sfeer van vervlogen tijden en de traditie van het boerenleven. De beste olijfolie gemaakt van de regionale Taggiasca olijf komt uit Dolcedo. Neem een lekker flesje mee van Frantoio Ghiglione, het lokale familiebedrijf van Giuseppe Ghiglione dat al sinds 1920 bestaat en waar je tegenwoordig naast olijfolie en olijven ook leuke andere producten kunt kopen als gedroogde bosjes kruiden en olijfolie zeep.

https://www.frantoioghiglione.it/en/oil-mill/

 

Naast de olijfoliecultuur is in de veertiende-vijftiende eeuw het weven van sterke stoffen uit eigen gesponnen wol van economisch belang geweest voor Dolcedo.

Er werd van deze stof die arbasino of arbaxo genoemd werd werkkleding gemaakt. Volgens de tradizione is het dorpspleintje in die tijd een levendige plek geweest voor marktkooplui en handelaren die vanaf hun bancarelle, hun kraampjes, deze stoffen maar ook leer, touw en wijnen verkochten.

Tegenwoordig wordt er in Dolcedo ieder tweede zondag van de maand een antiek en curiosamarkt georganiseerd en ook één waar je diverse biologische producten kunt kopen.

Daarnaast elke week op woensdag een mercato alimentare met de lekkerste ingrediënten voor lokale gerechten. Wil je even pauze houden voor een lekkere pranzo of cena, jouw Italiaanse lunch of diner, dan zijn er in Dolcedo diverse restaurantjes te vinden van pizza’s bij da Lalla tot luxe ristoranti zoals de Osteria Maibon.

http://www.osteriamaibondolcedo.com/

 

     

 

Breng voor je weer vertrekt wel even een bezoek aan de Chiesa di San Tommaso. De monumentale deur met aan iedere kant zuilen in zwart steen stamt uit 1492. Na een langdurige restauratie door de architect Filippo Marvaldi kreeg het resterende gedeelte van de kerk in 1738 haar actuele barokke uiterlijk. In de kapellen zijn diverse kunstwerken te zien waaronder het werk San Pietro martire van de Genuese kunstenaar Gregorio De Ferrari (1647-1726).

 

       

 

 

Foto panorama Dolcedo:

https://it.wikipedia.org/wiki/Dolcedo#/media/File:Dolcedo.JPG

Jk4u59, Public domain, via Wikimedia Commons.

Foto Kerk in Dolcedo, chiesa di San Tommaso:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dolcedo-chiesa_san_tommaso3.jpg

Di Davide Papalini – Opera propria, CC BY-SA 3.0.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9734584

Di Davide Papalini – Opera propria, CC BY-SA 3.0.

Foto zeepje:

https://www.fratellirisso.com/

Overige foto’s:

PW © 2019

Tekst en copyright Louise Helsloot MA – De Italiaanse Culturele Salon © 2020

.

 

.