Louise’s Liguria: Botanische tuinen van Sir Thomas Hanbury en Ludwig Winter
De bijzondere botanische tuinen van Hanbury in Mortola, tussen Menton en Ventimiglia zijn het levenswerk van de Engelse zakenman, tuinliefhebber en filantroop Sir Thomas Hanbury (1832-1907). Sir Thomas reisde in 1867 voor de eerste keer naar de Cote d’Azur waar hij aan de kust bij Mortola de verwaarloosde villa van de Italiaanse familie Orengo de Casterone kocht en restaureerde. Samen met zijn broer Daniël begon hij vervolgens ontwerpen te maken voor de botanische tuinen. In 1871 besloot hij samen met zijn vrouw Catherine Aldham Pease (1842-1920) in Mortola te gaan wonen, waar zijn broer inmiddels al een begin had gemaakt met de aanleg van de tuinen. Thomas en Catherine kregen vier kinderen, Cecil, Horace, Daniel en Hilda.
Onder leiding van de Duitse botanist en tuin- en landschapsontwerper Ludwig Winter (1846-1912) ontstond langzamerhand een van de beroemdste tuinen van Europa. Winter verwerkte grote palmsoorten tussen bloemen struiken en creëerde zo onbekende en bijzondere effecten. De tuinen van Hanbury raakten vervolgens erg in trek bij beroemdheden en adellijke personen die hun vakantie doorbrachten aan de Italiaanse Riviera zoals bijvoorbeeld de Engelse koningin Victoria.
Later zou Winter nog diverse andere tuinen aan de Ligurische Riviera aanleggen, zoals de Giardino esotico Pallanca http://www.pallanca.it/giardino.html in Bordighera bijvoorbeeld, een tuin die in 1861 in samenwerking met Iacopo Pallanca is opgezet en waar vooral bijzondere cactee en vetplanten te zien zijn.
Daarnaast creëerde de tuinontwerper I Giardini Winter in Vallone del Sasso, Bordighiera https://luoghi.italianbotanicalheritage.com/en/winter-gardens/ en de tuinen van de Borgo Storico Seghetti Panichi te Ascoli Piceno https://seghettipanichi.com/park/ in de regio Le Marche.
De tuinen van Hanbury zijn trapsgewijs rondom de villa van de Engelse tuinliefhebber aangelegd in de richting van de zee en tonen een palet aan kleuren en contrasten. Wanneer je door dit mediterrane panorama wandelt zie je een enorme variëteit aan bijzondere vegetatie: van palmbomen, cipressen, olijf – citroen – en bananenbomen tot magnolia, bougainville, oleander en campanula’s en kruidensoorten als tijm, rozemarijn of lavendel. Met haar vijvers, fonteinen en architectonische decoraties is dit volop un posto da godere appieno – een plek om intens van te genieten!
Beneden aangekomen biedt een uitspanning waar je iets kunt drinken of een lichte lunch kunt gebruiken in de schaduw van diverse cipressen, je een grandioos uitzicht op de Middellandse Zee.
Voor informatie over het bezoek van koningin Victoria van Engeland aan de Hanbury tuinen in de lente van 1882 met authentieke foto’s en geschreven in het italiaans en in het Engels, zie:
La Regina Vittoria ai Giardini Hanbury a cura di Alessandro Bartoli con prefazione di Alain Alkann e contributo di Domenico Astengo in: Quaderni degli Amici dei Giardini Botanici Hanbury, nr. 1, Genova, 2015:
Foto’s PW © 2019
Tekst en copyright Louise Helsloot MA – De Italiaanse Culturele Salon © 2020