Louise’s Liguria: De bloeiende erfenis van Sir Thomas Hanbury: verken een botanisch meesterwerk van Italië aan de Riviera!
Dompel jezelf onder in de geschiedenis van een exotische tuin en haar weelderige landschap!
Mijn favoriete tuinen in Ligurië zijn de Giardini Botanici Hanbury, de Hanbury botanische tuinen, die je vindt in de Corso Montecarlo 43, in La Mortola, in de buurt van Ventimiglia. Deze bijzondere tuinen zijn het levenswerk van Sir Thomas Hanbury (1832-1907).
Voor wie die deze Engelse zakenman, tuinliefhebber en filantroop niet kent, hier een stukje geschiedenis:
Hanbury ontdekken
Sir Thomas Hanbury reist in 1867 voor het eerst naar de Côte d’Azur. Hij besluit Italië te verkennen, steekt de grens over bij Ventimiglia en wordt betoverd door de prachtige Italiaanse Rivièra, waar hij de verwaarloosde villa van de Italiaanse familie Orengo in de buurt van La Mortola koopt. Samen met zijn broer Daniel begint hij met het renoveren van dit huis en het ontwerpen van zijn botanische tuinen. Om ze te maken, beginnen de broers rozen te planten, geïmporteerd uit kwekerijen in Engeland en Zuid-Frankrijk. Later worden exotische planten, uit Australië, Amerika en Zuid-Afrika, toegevoegd, die de aandacht trekken van internationale plantenhandelaren en wetenschappers.
Een horticultureel paradijs
Vanaf 1868, onder de creatieve visie van de Duitse landschapsarchitect Ludwig Winter (1846-1912), ontstaat geleidelijk een van de meest bijzondere tuinen van Europa. Winter verwerkt grote palmsoorten tussen bloemstruiken en creëert zo onbekende en speciale effecten. Dit maakt de tuinen erg populair bij beroemdheden en mensen van adel, die graag hun vakantie doorbrengen aan de Italiaanse Riviera, en zelfs royalty, zoals koningin Victoria.
In hetzelfde jaar trouwt Thomas Hanbury met Catherine Aldam Pease (1842-1920), met wie hij vier kinderen krijgt, Cecil, Horace, Daniel en Hilda.
Veerkracht en herstel
Tijdens de Eerste Wereldoorlog raken de tuinen en het huis in verval, maar worden gerestaureerd dankzij de inspanningen van Hanbury’s zoon Cecil en zijn vrouw Dorothy. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de villa bezet door Italiaanse en Duitse troepen en gebombardeerd, verlaten en geplunderd. Na 1945 keert Dorothy met een groep tuinmannen terug naar Italië om het project opnieuw te starten, maar het blijkt te groot voor haar. In 1960 worden de tuinen verkocht aan de Italiaanse staat, vervolgens, vanaf 1962 beheerd door het Istituto degli Studi Ligure, en sinds 1983 zijn een centrum voor wetenschappelijk onderzoek en uitwisseling onder leiding van de Università di Genova.
Ervaar de Hanbury Magic
Een verkenning van de Giardini Botanici Hanbury is een ongeëvenaarde zintuiglijke ervaring.
De tuinen zijn trapsgewijs aangelegd rond de villa in de richting van de zee en tonen een uniek tableau van kleuren, vormen en geuren. Wanneer je door dit mediterrane panorama loopt, neem dan lekker de tijd! Geniet van de enorme verscheidenheid aan bijzondere vegetatie; van palmbomen, cipressen, olijf- – citroen- en bananenbomen tot magnolia, bougainvillea, oleander, campanula’s en kruiden zoals tijm, rozemarijn of lavendel.
Naast prachtige vegetatie zijn er vijvers, fonteinen en architectonische decoraties te zien.
Zo langzaamaan naar beneden wandelend, kom je bij een klein café, waar een drankje of een lichte lunch lokt, waarvan je geniet in de koele schaduw van de cipressen en terwijl je je vergaapt aan het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee …
Conclusie: Che posto da godere appieno! – Wat een plek om intens van te genieten!
De Giardini Botanici Hanbury zijn een plek waar natuur en geschiedenis met elkaar verweven zijn, die je lonken met een onweerstaanbare allure.
Reis naar La Mortola en laat dit buitengewone stukje Italië je hart stelen!
Informatie bezoeken tuinen, click hier
Over het bijzondere bezoek van koningin Victoria van Engeland aan de Hanbury tuinen in de lente van 1882 met authentieke foto’s en geschreven in het italiaans en in het Engels, zie:
La Regina Vittoria ai Giardini Hanbury a cura di Alessandro Bartoli con prefazione di Alain Alkann e contributo di Domenico Astengo in: Quaderni degli Amici dei Giardini Botanici Hanbury, nr. 1, Genova, 2015:
Bron:: Università di Genova – Giardini Botanici Hanbury
Foto’s PW © 2019
Tekst Louise Helsloot MA – De Italiaanse Culturele Salon © 2020-2023